Το γήπεδο εμβαδού 2.465,28 μ² βρίσκεται εντός σχεδίου Πόλεως Δήμου Βόλου, Ο.Τ.62Α, στη συνοικία «Παλαιά» Βόλου  με πρόσωπο επί των οδών Παγασών, Παπακυριαζή και Γιαννιτσών, όμορο με τις εγκαταστάσεις του διατηρητέου συγκροτήματος του  πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα σημερινής ιδιοκτησίας Δήμου Βόλου. Επίσης  ευρίσκεται εντός των ορίων του Αρχαιολογικού Χώρου συνοικίας «Παλαιά» Δήμου Βόλου.

Στο οικόπεδο πρόκειται να γίνει ξενοδοχείο κλασικού τύπου επιπλωμένων διαμερισμάτων 4**** δυναμικότητας 150 κλινών,  το οποίο θα είναι εναρμονισμένο στις παραμέτρους της περιοχής (δηλαδή ως  προς τα ύψη , τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα και την ένταξη στον περιβάλλοντα χώρο). Τα ύψη του κτιρίου θα είναι κλιμακωτά .Χαμηλότερα προς την πλευρά του Κάστρου (μικρότερα του μέγιστου επιτρεπόμενου), μεγαλύτερα προς την πλευρά της οδού Γιαννιτσών όπου ήδη υπάρχουν πολυκατοικίες χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα με εξαντλημένο το μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος στην περιοχή. Τα υπόλοιπα κτίσματα της περιοχής χωρίς ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα , είναι είτε νεόκτιστες πολυκατοικίες, είτε νέες μικρές μονώροφες ή  διώροφες μονοκατοικίες  μερικές καλυμμένες με δίρριχτη κεραμοσκεπή.

Επειδή η περιοχή του οικοπέδου είναι επίπεδη, η αρχιτεκτονική λύση που προτείνεται έχει διακριτούς  όγκους που συντίθενται μ ε τρόπο που να προσδίδει ενδιαφέρον στο κτίσμα.  Η αρχιτεκτονική λύση που μελετήθηκε παρουσιάζει σύνθεση όγκων ώστε να υπάρχει η  δυνατότητα διαμόρφωσης  ενδιαφερουσών όψεων  από όλες τις ορατές πλευρές του ακινήτου και ειδικότερα από την πλευρά του Κάστρου και από το Μουσείο Πλινθοκεραμοποιείας Τσαλαπάτα.

Το κτίριο θα έχει την κύρια είσοδο από την πλευρά της οδού Γιαννιτσών που βλέπει προς το δημοτικό πάρκο (απ΄ όπου είναι και η είσοδος του αρχαιολογικού χώρου «Παλαιών» Βόλου) . Το κτίριο θα είναι σε υποχώρηση σε σχέση με την ρυμοτομική γραμμή της οδού Γιαννιτσών για να διαφοροποιείται οπτικά από το διατηρητέο κτίριο του Πλινθοκεραμοποιείου Τσαλαπάτα που σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο. Θα υπάρχει και δεύτερη είσοδος στο ξενοδοχείου από εσωτερική αυλή που δημιουργείται στο κέντρο του οικοπέδου και έχει πρόσβαση μέσω εσωτερικών πεζοδρόμων και από τους άλλους δύο δρόμους Παπακυριαζή και Γιαννιτσών. Το άνοιγμα των εσωτερικών πεζοδρόμων προς την πόλη , θα δημιουργήσει  πρόσθετο κίνητρο αναβάθμισης της περιοχής. Η δημιουργία μίας αίθουσας πολλαπλών χρήσεων που θα λειτουργεί και για το κοινό θα αποτελέσει οπωσδήποτε πόλο έλξης και ζωντανέματος της περιοχής καθώς η περιοχή των «Παλιών» συγκεντρώνει κυρίως φοιτητές του Πανεπιστημίου του Βόλου. Η δημιουργία στη συμβολή Παγασών και Παπακυριαζή βιβλιοπωλείου με χώρο ανάγνωσης και χρήσης διαδικτύου σε συνδυασμό με καφενείο – πολιτιστικό χώρο, στα πρότυπα των αθηναϊκών αντίστοιχων πολυχώρων, θα συμβάλλει στην δημιουργία ενός ακόμη πνευματικού πόλου σε διάλογο με την Θεατρική Σκηνή, που ευρίσκεται κοντά επί της οδού Παγασών .

Το ξενοδοχείο επιπλωμένων διαμερισμάτων έρχεται πιο κοντά στον χαρακτήρα των κτιρίων κατοικιών που κυριαρχούν στο περιβάλλον του οικοπέδου. Επί πλέον η ίδρυση μιας τουριστικής μονάδας θα καλύψει μία έλλειψη για μία περιοχή που δεν έχει αντίστοιχα ξενοδοχεία, ενώ είναι στο κέντρο του Βόλου. Επίσης επειδή είναι κοντά και σε άλλους πολιτιστικούς χώρους, πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με αυτούς.

Το ξενοδοχείο πρόκειται να αξιοποιήσει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας (αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με γεωθερμία, φυτεμένα  δώματα, σκίαστρα κλπ) και γενικά θα γίνει προσπάθεια να είναι σύμφωνο με τις αρχές της προστασίας του περιβάλλοντος.