Στο κεντρικό τμήμα  του παραδοσιακού οικισμού  της Οίας, σε μία από τις παλαιότερες γειτονιές, το «Μοναστήρι», προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, υλοποιήθηκε επισκευή και διαρρύθμιση έντεκα παραδοσιακών υποσκάφων και κτιρίων σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Η αποκατάσταση των έντεκα κτισμάτων και η μετατροπή τους σε τουριστικό συγκρότημα έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στον παραδοσιακό χαρακτήρα της συγκεκριμένης συνοικίας καθώς και στις εκκλησίες «Παναϊδάκι», «Ανάσταση» και «Αγ. Σπυρίδων», που συνορεύουν με το συγκρότημα. Η μελέτη αποκατάστασης βασίστηκε σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή καθώς και σχετική βιβλιογραφία.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία διατηρούνται: αρχιτεκτονική διάταξη  παραδοσιακού υπόσκαφου (σάλα, εσωκάμαρα) ,παραδοσιακά κουφώματα με πλαίσια από «πωριά» (κόκκινη ηφαιστειακή πέτρα), δάπεδα από πατητές τσιμεντοκονίες, κτιστά στηθαία ,κτιστοί διαχωριστικοί τοίχοι και καθιστικά, τα κτίρια βαμμένα με χρώματα «ασβέστη» σε γήινες αποχρώσεις. Tα διαμερίσματα διατηρούν τον χαρακτήρα των ξεχωριστών κατοικιών, και το ξενοδοχείο εντάσσεται καλύτερα στον οικισμό.

Σε όλα τα διαμερίσματα του ξενοδοχείου ,έχει προβλεφθεί η κατασκευή  κτιστών δεξαμενών υδρομασάζ προσαρμοσμένων στο σχήμα κάθε αυλής ώστε να ενσωματώνονται στο περιβάλλον και συγχρόνως να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων.