ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ARMENAKI” (2015-2020)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “ARMENAKI” (2015-2020)

Στο κεντρικό τμήμα  του παραδοσιακού οικισμού  της Οίας, σε μία από τις παλαιότερες γειτονιές, το «Μοναστήρι», προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου, υλοποιήθηκε επισκευή και διαρρύθμιση έντεκα παραδοσιακών υποσκάφων και κτιρίων σε ξενοδοχείο πολυτελείας.

Η αποκατάσταση των έντεκα κτισμάτων και η μετατροπή τους σε τουριστικό συγκρότημα έχει γίνει με απόλυτο σεβασμό στον παραδοσιακό χαρακτήρα της συγκεκριμένης συνοικίας καθώς και στις εκκλησίες «Παναϊδάκι», «Ανάσταση» και «Αγ. Σπυρίδων», που συνορεύουν με το συγκρότημα. Η μελέτη αποκατάστασης βασίστηκε σε πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την περιοχή καθώς και σχετική βιβλιογραφία.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία διατηρούνται: αρχιτεκτονική διάταξη  παραδοσιακού υπόσκαφου (σάλα, εσωκάμαρα) ,παραδοσιακά κουφώματα με πλαίσια από «πωριά» (κόκκινη ηφαιστειακή πέτρα), δάπεδα από πατητές τσιμεντοκονίες, κτιστά στηθαία ,κτιστοί διαχωριστικοί τοίχοι και καθιστικά, τα κτίρια βαμμένα με χρώματα «ασβέστη» σε γήινες αποχρώσεις. Tα διαμερίσματα διατηρούν τον χαρακτήρα των ξεχωριστών κατοικιών, και το ξενοδοχείο εντάσσεται καλύτερα στον οικισμό.

Σε όλα τα διαμερίσματα του ξενοδοχείου ,έχει προβλεφθεί η κατασκευή  κτιστών δεξαμενών υδρομασάζ προσαρμοσμένων στο σχήμα κάθε αυλής ώστε να ενσωματώνονται στο περιβάλλον και συγχρόνως να εξυπηρετούν τις σύγχρονες ανάγκες των ενοίκων.

 

     

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ “ΜΠΑΞΕΔΕΣ” – ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ (2018-2020)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΠΕΡΙΟΧΗ “ΜΠΑΞΕΔΕΣ” – ΜΟΝΟΚΑΤΟΙΚΙΑ (2018-2020)

Το γήπεδο εμβαδού 5930 μ² βρίσκεται στον κάμπο της Οίας, στην περιοχή «Μπαξέδες» και είναι σχετικά επίπεδο.

Η ισόγεια κατοικία , εμβαδού 105 μ² διατάσσεται στο φαρδύτερο σημείο του οικοδομήσιμου τμήματος, το οποίο είναι πολύ περιορισμένο λόγω του σχήματος του οικοπέδου.

Διαθέτει υπόγειους βοηθητικούς χώρους καθώς και μικρό πατάρι με χώρο ύπνου και πρόσβαση στο επίπεδο δώμα.

Η ογκοπλαστική διαμόρφωση του κτιρίου γίνεται με την εναλλαγή θολωτών και παραλληλεπίπεδων όγκων, μια σχεδιαστική λύση που ανταποκρίνεται και στις λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου πέραν του αισθητικού ενδιαφέροντος που προσφέρει, δημιουργώντας διαφορετικές ποιότητες χώρου και ωφέλιμες επιφάνειες στο εσωτερικό.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΠΥΡΓΟΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “HALCYON DAYS” (2015-2019)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΠΥΡΓΟΣ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “HALCYON DAYS” (2015-2019)

Στα «βορεινά» του παραδοσιακού οικισμού του Πύργου, δύο υφιστάμενες  παλαιές κάναβες (οιναποθήκες), επισκευάστηκαν και διαρρυθμίστηκαν σε δύο ανεξάρτητες κατοικίες διατηρώντας την ενιαία εικόνα των χώρων.

Στο χαμηλότερο σημείο του οικοπέδου για να μην εμποδίζεται τη θέα των υπαρχόντων κτιρίων, έγινε ισόγεια προσθήκη μίας τρίτης ανεξάρτητης κατοικίας.

Μία τέταρτη ανεξάρτητη κατοικία έγινε πάνω από τα υφιστάμενα κτίρια, προς την πλευρά του κοινοτικού πεζόδρομου. Το ύψος της προσθήκης και η διατήρηση του παλιού χαρακτηριστικού στον παραδοσιακό οικισμό υψηλού μανδρότοιχου , συντείνουν στην  καλύτερη προσαρμογή των νέων κτιρίων στο περιβάλλον του παραδοσιακού οικισμού .

Σκοπίμως οι  πισίνες του συγκροτήματος δεν είναι ορατές από τα κοινόχρηστα σημεία του οικισμού.

Χρησιμοποιήθηκαν κατασκευαστικά στοιχεία της παράδοσης όπως χοντροί εξωτερικοί τοίχοι, κτιστά καθιστικά, πωριά (ηφαιστειακές πέτρες) στην περίμετρο των ανοιγμάτων, ξύλινα κουφώματα, ανοικτές κτιστές σκάλες, αλιτάνες  κ.α .

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΠΛΑΔΑ» (2016-2019)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΑΠΛΑΔΑ» (2016-2019)

Το οικόπεδο εκτείνεται στην βορεινή πλευρά του οικισμού της Οίας, στη περιοχή «Σόχωρα» και έχει θέα προς τον κάμπο της Οίας στην πλευρά που βλέπει την  Ίο και τη Σίκινο.

Η πρόκληση στην λύση που υλοποιήθηκε ήταν η δημιουργία τεσσάρων ανεξάρτητων κατοικιών, προσαρμοσμένων στον απόλυτα περιορισμένο δομήσιμο χώρο του γηπέδου με δυνατότητα αυτοτέλειας , απρόσκοπτης θέας και σύνθεση όγκων σε ένα σχεδόν επίπεδο χώρο.

Τα αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν στην σύνθεση, είναι στοιχεία της σαντορινιάς αρχιτεκτονικής: θόλοι, σταυροθόλια, ανοίγματα στις διαστάσεις των παραδοσιακών, κτιστές σκάλες, πεζούλια, συνδυασμένα με στοιχεία σύγχρονα.

Κάθε κατοικία διαθέτει αυτοτέλεια, δικές της αυλές και από ένα κτιστό τζακούζι  μισοβυθισμένο στον περιβάλλοντα χώρο.

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ “ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ” (2014-2018)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ “ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ” (2014-2018)

Σε οικόπεδο του ξενοδοχείου «Περίβολας», κατασκευάστηκε χώρος γυμναστηρίου ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει και ως  χώρος συνάθροισης και εκδηλώσεων.

Είναι μία μεγάλη αίθουσα καλυμμένη με θόλο, σε διαστάσεις που παραπέμπουν σε αντίστοιχους μεγάλους παραδοσιακούς χώρους  του νησιού (οιναποθήκες , αποθήκες, πανηγυρόσπιτα)

Στον ακάλυπτο χώρο μπροστά από τη νότια όψη του κτιρίου υπάρχει κολυμβητική δεξαμενή, με διαστάσεις κατάλληλες για προπόνηση. Η κολυμβητική δεξαμενή δεν είναι ορατή από τον επαρχιακό δρόμο

Ο περιβάλλων χώρος του οικοπέδου διαμορφώθηκε σε πεζούλες, αναμπελώθηκε και εξασφαλίζει  περιμετρικά στο οικόπεδο διάδρομο για τρέξιμο μήκους  1 χλμ.

Όλες οι μάντρες, τα παρτέρια και οι πεζούλες έχουν κατασκευαστεί με ντόπια ηφαιστειακή πέτρα κατά τα παραδοσιακά πρότυπα.

 

ΚΥΘΝΟΣ – ΧΩΡΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “CHORA KYTHNOS SUITES” (2016-2018)

ΚΥΘΝΟΣ – ΧΩΡΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “CHORA KYTHNOS SUITES” (2016-2018)

Το γήπεδο έχει πρόσωπο επί του επαρχιακού δρόμου Χώρας-Μέριχα με νότια έκθεση. Το έδαφος έχει κλίση 25-33% και εκτείνεται σε 3 αναβαθμούς, ψηλότερα από το δρόμο.

Το ξενοδοχείο αποτελείται από 11 ανεξάρτητα διαμερίσματα, την κατοικία ιδιοκτήτη και τις αναγκαίες κοινόχρηστες εγκαταστάσεις. Το ξενοδοχείο διαθέτει μία μεγάλη κοινόχρηστη πισίνα με μπαρ.

Η σύνθεση αναπτύσσεται κατά το πλάτος του οικοπέδου, προσαρμοσμένη στο φυσικό έδαφος κατά τη διεύθυνση των φυσικών αναβαθμών, εκμεταλλευόμενη τα δύο «πλατώματα» που υπάρχουν. Οι όγκοι των κτιρίων είναι μικροί, κυβικοί –προσαρμοσμένοι στον χαρακτήρα του οικισμού της Μεσαριάς , δεν δημιουργούν μεγάλα μήκη προσόψεων, και εδράζονται σε διαφορετικά ύψη κατά την κλίση του οικοπέδου. Τα κτίρια έχουν επικάλυψη με δώμα με κτιστά χαμηλά στηθαία, σε διαφορετικά ύψη για τους χώρους ύπνου-καθιστικού και λουτρού, ώστε να υπάρχει διαφοροποίηση καθ΄ ύψος, των όγκων των κτιρίων. Τα κτίσματα είναι όσο γίνεται πιο λιτά και πιο κοντά στον «λαϊκό» χαρακτήρα των αγροτικών σπιτιών της Κύθνου.

Η πρόσβαση στο ξενοδοχείο γίνεται μέσω ράμπας ανόδου για αυτοκίνητο μέχρι την ρεσεψιόν και στη συνέχεια μέσω ανοικτής σκάλας ή ράμπας χαμηλής κλίσης προς τα πρώτα διαμερίσματα και τον κοινόχρηστο χώρο πισίνας.

Σχεδόν η μισή επιφάνεια του οικοπέδου – το τμήμα που βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο – παραμένει ουσιαστικά άκτιστη, καθώς τα διαμερίσματα έχουν τοποθετηθεί στο ψηλότερο τμήμα του, ώστε να διαθέτουν καλύτερη θέα και να γίνεται οικονομία στις διαδρομές των εγκαταστάσεων και στις σκάλες πρόσβασης.

Τα διαμερίσματα εμβαδού περί τα 30 τ.μ. διαθέτουν χώρο ύπνου υπερυψωμένο ώστε να διαχωρίζεται από τον χώρο καθιστικού. Κάθε διαμέρισμα διαθέτει εξωτερικό χώρο αποκλειστικής χρήσης καλυμμένο με ξύλινη πέργκολα για σκίαση.

Η χρήση ντόπιας πέτρας με βαθύ αρμολόγημα, τα εξωτερικά δάπεδα από τριφτή τσιμεντοκονία στο χρώμα του τσιμέντου, τα εσωτερικά δάπεδα από πατητή τσιμεντοκονία, τα λουτρά  με πατητή τσιμεντοκονία στους τοίχους, κτιστοί πάγκοι- καθιστικά και κτιστά παρτέρια με λουλούδια διαμορφώνουν μία εικόνα εναρμονισμένη με τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της Χώρας.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ακάλυπτων επιφανειών, φυτεύτηκε με είδη που απαντώνται στις Κυκλάδες , ανθεκτικά στην ξηρασία  και οπωροφόρα δένδρα.