ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ» (2015-2020)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΠΟΛΥΤΕΛΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΙΣΙΝΑ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ» (2015-2020)

Το γήπεδο βρίσκεται εντός του παραδοσιακού οικισμού της Οίας, και έχει εμβαδόν 1611,98 μ².

Εκτείνεται πάνω στον παλιό δημόσιο δρόμο Οίας –Φηρών, και εφάπτεται , σε μικρό πρόσωπο,  με τον σημερινό επαρχιακό δρόμο. Αποτελεί τμήμα του ξενοδοχείου ΠΕΡΙΒΟΛΑΣ, με το οποίο διαχωρίζεται από τον δημοτικό δρόμο αλλά ανήκει λειτουργικά σε αυτό.

Το κτίσμα διαμορφώνεται με πολλούς διαφορετικούς όγκους και επικαλύψεις με θόλους , σταυροθόλια ή πλάκες και είναι απόλυτα προσαρμοσμένο στο γήπεδο, και στις υψομετρικές του διαφορές.

Επειδή το γήπεδο εκτείνεται ψηλότερα από το δρόμο (περίπου 1,50 μ.), η συνολική κατασκευή παραμένει χαμηλή και εντάσσεται στο τοπίο αρμονικά. Η πισίνα που κατασκευάζεται δεν είναι ορατή από τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού.

 

ΑΘΗΝΑ – ΨΥΡΡΗ – ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ (2019-)

ΑΘΗΝΑ – ΨΥΡΡΗ – ΔΙΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ (2019-)

Σε οικόπεδο εμβαδού 181,74 μ² , στο ιστορικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, έχει κτισθεί τη δεκαετία του 1960 μικρή τριώροφη πολυκατοικία με υπόγειο, συμβατικής κατασκευής, με μεικτή χρήση (βιοτεχνία-εμπόριο-κατοικία).

Η επισκευή και ανακαίνιση του κτιρίου γίνεται προκειμένου να παραλάβει τη χρήση μικρού ξενοδοχείου και να συμβάλει στην αναβάθμιση της περιοχής.

Στους δύο υφιστάμενους ορόφους διαμορφώνονται οκτώ (8) τουριστικά επιπλωμένα δωμάτια.

Στο ισόγειο δημιουργείται χώρος γυμναστικής με κατάλληλο εξοπλισμό, κοινόχρηστα λουτρά και αποδυτήρια καθώς και κοινόχρηστο καθιστικό με μικρό αναψυκτήριο.

Στον ακάλυπτο χώρο του ισογείου διαμορφώνεται αυλή και υπαίθριο καθιστικό. 

Στο δώμα δημιουργείται μικρό αναψυκτήριο και κατασκευάζονται ένα υπαίθριο υδρομασάζ και πέργκολα. Δημιουργείται χώρος για υπαίθριες προβολές οπτικοακουστικού υλικού.Τοποθετούνται θαμνοειδή και αναρριχητικά φυτά σε όλες τις πλευρές του χώρου.

Τοποθετείται επίσης ανελκυστήρας εσωτερικά του κτιρίου που ενώνει το ισόγειο, τους ορόφους και το δώμα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών και του προσωπικού του νέου ξενοδοχείου.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας στο κτίριο προβλέπεται να γίνει χρήση αντλιών θερμότητας για τον κλιματισμό και το ζεστό νερό χρήσης.

Ως ένα ακόμα στοιχείο εξοικονόμησης ενέργειας, κατασκευάζεται ένα σύστημα κατακόρυφων περσίδων στην πρόσοψη του κτιρίου, η οποία έχει μεσημβρινό προσανατολισμό. Η αυξομείωση του μήκους των περσίδων και των αποστάσεων μεταξύ τους δημιουργεί αίσθηση “κίνησης” και προσδίδει ενδιαφέρον και σύγχρονη ταυτότητα στην διαμόρφωση της όψης μιας τυπικής πολυκατοικίας της δεκαετίας του 1960, ενώ σηματοδοτεί και την αλλαγή της χρήσης του κτιρίου. 

Το ξενοδοχείο είναι προσανατολισμένο σε επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό και την ευεξία και επιθυμούν να εντάσσουν στις διακοπές τους αθλητικές δραστηριότητες και ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Ο σχεδιασμός του κτιρίου είναι εμπνευσμένος από αυτή τη φιλοσοφία.

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ – ΔΙΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ 13 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (2019-)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ – ΔΙΩΡΟΦΑ ΚΤΙΡΙΑ 13 ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ (2019-)

Τα διαμερίσματα αναπτύσσονται σε 3 όμορα γήπεδα που  βρίσκονται στον παραδοσιακό οικισμό του Μεγαλοχωρίου Σαντορίνης

Τα ακίνητα , συνολικού  εμβαδού 1800  μ² περιλαμβάνουν 13 κατοικίες συνολικού εμβαδού  675,00 μ² σε δύο ορόφους.

Εννιά κατοικίες είναι ισόγειες και τέσσερεις  βρίσκονται στον όροφο στον οποίον έχουν πρόσβαση με ανοικτές κλίμακες, προσαρμοσμένες στα παραδοσιακά πρότυπα. Οι κατοικίες ορόφου είναι θολωτές ή πλακοσκεπείς. Οι κατοικίες, αν και εφάπτονται μεταξύ τους , είναι λειτουργικά ανεξάρτητες με δική τους αυλή και χωρίζονται με χαμηλούς μανδρότοιχους.

Οι είσοδοι των κατοικιών γίνονται από τον κοινοτικό δρόμο, μέσω των αυλών ή από πεζόδρομο που συνδέεται με το όμορο ξενοδοχείο Vedema του οποίου αποτελούν λειτουργική συνέχεια.

Η διάταξη των όγκων είναι τέτοια ώστε να διατηρείται η κλίμακα του οικισμού καθώς και ο τύπος του σαντορινιού σπιτιού. Μορφολογικά έχει γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής με ξύλινα κουφώματα με σκούρα ταμπλαδωτά.

Οι τοίχοι του περιβάλλοντα χώρου χτίζονται από ντόπια μαύρη πέτρα και τα δάπεδα διαστρώνονται με τριπτή τσιμεντοκονία γκρίζου χρώματος. Κτιστές «αλτάνες» ή παρτέρια φυτεύονται με ανθεκτικά είδη φυτών της περιοχής. 

 Όλοι οι εξωτερικοί πεζόδρομοι είναι στρωμένοι με «πλακωτά» , από ντόπια μαύρη πέτρα ή βοτσαλωτά.

Η χρήση των υλικών αυτών εξυπηρετεί, πέραν της ένταξης των κτρίων στον παραδοσιακό οικισμό, και στην αισθητική ενοποίηση του συγκροτήματος με το ξενοδοχείο Vedema όπου απαντώνται τα ίδια υλικά και παρόμοια διάταξη και ογκοπλασία των κτισμάτων.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας χρησιμοποιούνται αντλίες θερμότητας για τον κλιματισμό και τη θέρμανση χώρων και νερού χρήσης.

Το τρίτο ακίνητο περιλαμβάνει μία μεγάλη υπάίθρια κοινόχρηστη πισίνα η οποία θα εξυπηρετεί και τους ενοίκους του όμορου ξενοδοχείου Vedema.  Στο ίδιο οικόπεδο προβλέπεται να κατασκευασθεί poolbar και πέργκολες για σκίαση. 

 

 

ΚΥΘΝΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 7 ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

ΚΥΘΝΟΣ – ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ – ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ 7 ΑΥΤΟΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ

Το γήπεδο βρίσκεται στην εκτός σχεδίου περιοχή Άγιος Στέφανος νήσου Κύθνου , έχει εμβαδόν 6227,84 μ² και είναι παραλιακό με μεγάλη υψομετρική διαφορά από τη θάλασσα ενώ έχει και σχετικά έντονη κλίση.

Η μελέτη αφορά σε ένα μικρό συγκρότημα επτά αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων, από τα οποία τα πέντε είναι υπόσκαφα.

Η διάταξη τους είναι αμφιθεατρική , ακολουθεί το φυσικό ανάγλυφο της περιοχής και εξασφαλίζει την απρόσκοπτη θέα για κάθε διαμέρισμα.

Επιλέχθηκε η δημιουργία υπόσκαφων κτιρίων για την καλύτερη προσαρμογή στο τοπίο, επίσης και η χρήση ντόπιας πέτρας στην κατασκευή βοηθάει στην μικρότερη παρέμβαση στο τοπίο. Τα υπόσκαφα διατάσσονται, κατά τέτοιο τρόπο ώστε η πέτρινη πρόσοψή τους να δίνει την εικόνα μίας «πεζούλας», που ακολουθεί το ανάγλυφο του φυσικού εδάφους . Σε όλα τα υπόσκαφα στο πίσω μέρος δημιουργείται φωταγωγός ο οποίος εξασφαλίζει τον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των κατοικιών. Σημειώνουμε ότι επειδή ο προσανατολισμός των υποσκάφων είναι καθαρά νότιος και το καλοκαίρι υπάρχει ανάγκη διαμπερών ανοιγμάτων για τον φυσικό δροσισμό  των χώρων.

Τα δώματα των υποσκάφων επιχωματώνονται ώστε να αποκαθισταθεί η φυσική κλίση του εδάφους και θα είναι φυτεμένα με ενδημικά, χαμηλής βλάστησης φυτά.

Το εξώσκαφο ισόγειο κτίριο θα είναι κτισμένο με εμφανή πέτρα και εκτείνεται στο ψηλότερο σημείο του γηπέδου το οποίο είναι σχετικά επίπεδο. Αποτελείται από δύο μικρούς ορθογωνικούς όγκους οι οποίοι εντάσσονται αρμονικά στο τοπίο. 

Κάθε διαμέρισμα διαθέτει χωριστό υπνοδωμάτιο και λουτρό μικρό καθιστικό και γωνιά κουζίνας. Όλα τα καταλύματα διαθέτουν κολυμβητικές δεξαμενές στις αυλές τους.

Το συγκρότημα θα διαθέτει αυτοματισμούς και θα λειτουργεί με αντλίες θερμότητας για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Θα διαθέτει ταυτόχρονα και σύστημα έξυπνης διαχείρισης του νερού, για να μπορούν να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της μονάδας με εξοικονόμηση στην κατανάλωση, καθώς το γλυκό νερό δεν βρίσκεται σε αφθονία στην περιοχή.

Ο ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου θα φυτευτεί με οπωροφόρα δένδρα, κηπευτικά και βότανα με στόχο τα προϊόντα που συλλέγονται να καταναλώνονται απευθείας από τους επισκέπτες.

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “SANTORINI ABYSS” (2018-)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ “SANTORINI ABYSS” (2018-)

Στο ακίνητο υπήρχαν παλαιά υπόσκαφα από το έτος 1918. Από αυτά, τα 4 λειτουργούσαν ως κατοικία σε δύο στάθμες, ενώ υπήρχαν και δύο υπόσκαφοι χώροι χωρίς ιδιαίτερη χρήση.

Η μελέτη επισκευής και διαρρύθμισης έχει γίνει με σεβασμό στις υπάρχουσες δομές και μορφολογικά στοιχεία.

Το ξενοδοχείο διαμορφώνεται σε 6 ανεξάρτητα διαμερίσματα  με ατομικό υδρομασάζ ή πισίνα.

Στο υπόγειο διαμορφώνεται χώρος ευεξίας και spa καθώς και η υποδοχή και το παρασκευαστήριο.

Όλες οι κατασκευές είναι σύμφωνες με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού. Οι χώροι διατηρούν τη μορφολογία του των υποσκάφων. Οι εσωτερικοί χώροι διαμορφώνονται με κτιστά πεζούλια σε διαφορετική στάθμη, ώστε να ξεχωρίζουν οι λειτουργίες εντός του ενιαίου χώρου του κάθε υποσκάφου και οι αυλές με κτιστούς πάγκους και κτιστά υπαίθρια υδρομασάζ με τρόπο που εξασφαλίζεται ταυτόχρονα και η απρόσκοπτη θέα από τα διαμερίσματα και τις αυλές τους αλλά και η αίσθηση ιδιωτικότητας του επισκέπτη. 

Οι χώροι είναι μορφολογικά λιτοί ενώ η πολυτέλεια εξασφαλίζεται από τον εξοπλισμό και τις προσφερόμενες υπηρεσίες .

Το συγκρότημα διαθέτει τεχνολογία αιχμής στην εξοικονόμηση ενέργειας και αυτοματισμούς που εξασφαλίζουν ευκολίες στον χρήστη αλλά και συνολικά στη λειτουργία του συγκροτήματος, χωρίς να γίνονται εμφανείς και να προσβάλλουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού.

 

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ (2017-)

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ – ΟΙΑ – ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗ-ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΟΙΚΙΑΣ (2017-)

Το γήπεδο ευρίσκεται στην περιοχή «Βουνάρα» (περιοχή «καπετανόσπιτων») και  έχει πρόσωπο στον κεντρικό πεζόδρομο της Οίας ενώ αναπτύσσεται προς την πλευρά της καλντέρας του ηφαιστείου σε δύο στάθμες.

Το παλαιό σπίτι είχε κατεδαφιστεί μετά τον σεισμό του 1956. Η αποκατάστασή του έγινε με βάση τα υφιστάμενα επί τόπου ίχνη και από πολύ μεγάλη έρευνα σε φωτογραφίες αρχείου.

Το κτίριο αποτελείται από δύο στάθμες. Η κύρια είσοδος της κάτω στάθμης γίνονταν μέσω μίας αυλής  όπου καταλήγει η σκάλα καθόδου από τον κοινοτικό δρόμο. Η πάνω στάθμη αποτελείται από ένα δωμάτιο το οποίο εκτείνεται σε υποχώρηση τόσο από την πλευρά της καλντέρας όσο και από την πλευρά του κοινοτικού δρόμο.